Jump to content
Twohorses

Ignition problem 312-8 with CH12.5

Recommended Posts

My 1999 312-8 had been giving me ignition problems and finally crapped out. Turns out that the magneto had gone south and a replacement did the trick.

I bought this one new and it has been my go to machine even though I still have my 1969 Raider 12. My big surprise was the amount of dirt inside the fan housing. I'm just surprised that this engine survived and did not overheat.

My Fall PM routine is to now include pulling all the tins and the housing to clean away the dust and dirt. (No mice or other critters that I could detect)

Bob

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thats good preventitive maintenance Bob. I think I should do the same thing to all of mine as a Winter project.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I had the same problem with my 1998 314.  When I took off the engine should it was packed solid with dirt!  Maybe it was poor maintenance by the PO, or maybe the small diameter fan intake (it is much smaller than either the M14 of K321) results in stagnation points inside the shroud

Share this post


Link to post
Share on other sites

Doc: good point that the intake is much smaller. Not sure what to do about it other than to just keep after it and keep it clean.

I have been wondering if this CH series is as good as the K or Magnums. This was my first real problem in 15 years, but it is an eye opener.

Bob

Share this post


Link to post
Share on other sites

After mowing, I always give the tractor a good going over with the leaf blower, focusing on the engine should while running.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×